Zo restaureer je je schutting

Na een forse koude winter is het hoog tijd om de schutting weer eens op te knappen. De harde windstoten hebben ervoor gezorgd dat de schutting is omvergewaaid. De regenbuien in combinatie met het warme weer hebben voor groene aanslag gezorgd. Ga zo maar door. Hoe zorg je ervoor dat jouw schutting er weer mooi uit ziet? In dit artikel lees je alles over het restaureren van je schutting. 

Maak gebruik van nieuw hout

Maak bij het restaureren van je schutting gebruik van nieuw hout, bijvoorbeeld douglas hout. Douglas hout is een duurzame en sterke houtsoort. Daarnaast heeft het een mooie warme kleur, die vervolgens egaal vergrijst. Een hout betonnen schutting in combinatie met douglas hout geeft een unieke en robuuste uitstraling. Bovendien gaat onbehandeld douglas hout ongeveer tien tot vijftien jaar mee. Dat is al een hele lange tijd, maar zodra je douglas hout laat behandelen zal de levensduur verlengt worden. Oftewel, je kunt veel langer genieten van je schutting. Een andere optie is natuurlijk om een hele nieuwe schutting te laten plaatsen

Schuur je schutting

Geef de schutting een nieuwe look door het hout te schuren. Belangrijk bij het schuren van een schutting is dat je goed oplet of de schutting goed is opgedroogd. Vervolgens schuur je het hout met een vlakschuurmachine. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van middelgrof schuurpapier. Nog een belangrijk punt waar je op moet letten is dat je in de richting van de houtnerf schuurt. Om vervuiling te voorkomen is het handig om een afdekfolie te gebruiken voor de grond. 

Schutting verven

Verf de schutting opnieuw. Voordat je begint met het verven van de schutting is het belangrijk dat al het vuil eraf is gespoeld. Doe dit met een hogedrukspuit. Vervolgens is het van belang dat de schutting goed droog is. Wil je een andere kleur aan de schutting geven? Zorg er dan voor dat de schutting geschuurd is, dit zorgt voor een mooie en gladde ondergrond. Wil je gebruik maken van dezelfde kleur? Dan kan je met dezelfde kleur er overheen gaan,  nadat de schutting schoon en droog is.

Verstevig je schutting

Verstevig de schutting voor harde windstoten. Om te voorkomen dat de schutting omwaait door heftige weersomstandigheden is het van belang om gebruik te maken van stevige schuttingpalen. Denk hierbij aan schuttingpalen van beton of metaal. Zorg ook voor voldoende diepte en plaats de palen bij een zachte ondergrond in een betonlaag. De beste manier om dit te laten doen is door een professional. Zo weet je zeker dat alles stevig staat. 

Met deze tips zorg je ervoor dat je weer een aantal jaar kan genieten van je schutting. Restaureer je schutting door gebruik te maken van nieuw hout, zoals douglas hout. Laat de schutting schuren of geef het een nieuwe kleur. Bovenal niet te vergeten, verstevig je schutting.