Duurzaamheid: dé trend van nu

Duurzaamheid is helemaal on trend

Duurzaamheid is helemaal van nu. Deze trend zet zich door op diverse vlakken in de maatschappij. Zo wordt er meer gedaan aan afvalscheiding, wordt er meer zonnepanelen ingezet om duurzame energie op te wekken en is er ook volop aandacht voor duurzame interieurartikelen en mode. In dit artikel gaan we wat dieper in op wat duurzaamheid precies is en welke duurzame ontwikkelingen zich op dit moment zoal voordoen. Lees snel verder voor meer informatie over duurzaamheid en duurzame ontwikkelingen.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid betekent onder andere dat een product wordt gemaakt of verkregen op een wijze die de natuur en het milieu zo minimaal mogelijk belast. Dit wordt ook wel omschreven als een grondstofbesparende of milieuvriendelijke wijze. Duurzaamheid is ook wel het zorgen voor evenwicht tussen mensen, het milieu en de economie. Dit om de aarde niet uit te putten. Dit geldt niet enkel voor nu, maar ook voor de generaties die nog komen. 

De manier waarop we in onze eigen behoeften voorzien moet in evenwicht zijn met wat de aarde aankan. Een duurzaam geproduceerd of verkregen product is dus gemaakt met oog op deze eisen.

Duurzame ontwikkelingen

De laatste tijd hebben we veel duurzame ontwikkelingen voorbij zien komen. Denk bijvoorbeeld aan papieren zakken in plaats van plastic zakken in de winkels. Daar waar plastic zakken voorheen gratis werden weggegeven, is dit sinds 2021 niet meer gratis en wordt er steeds meer voor papieren zakken gekozen.  

Ook worden er veel meer zonnepanelen op daken geplaatst en zijn er ook meer mensen die kiezen voor groendaken. Ook op het gebied van voedsel hebben zich ontwikkelingen voorgedaan. Zo is de consument zich er steeds meer van bewust dat het eten van dierlijke producten niet alleen zorgt voor dierenleed, maar ook slecht voor het milieu is. Tegenwoordig zijn meer mensen veganist. Bij deze populaire leefstijl worden er geen dierlijke producten gegeten. Producten die wel worden gegeten en gedronken zijn vooral plantaardig. 

Tevens is het koopgedrag van een deel van de maatschappij veranderd. Zo is minimalisme een echte trend geworden en wordt er meer neergekeken op het kopen van veel en vaak ook onnodige spullen. Ook mensen die juist baat hebben bij het consumentisme spreken zich uit tegen teveel spullen. Op diverse vlakken hebben zich de afgelopen tijd ontwikkelingen voorgedaan op het gebied van duurzaamheid en dit zal ook zo door blijven gaan en zich nog verder uitbreiden.

Een meer bewuste samenleving

Wat kunnen we precies als conclusie hieruit trekken? Wat we zien is dat deze ontwikkelingen ervoor zorgen dat de samenleving zich steeds meer bewust aan het worden is van wat hun acties voor de natuur en het milieu betekenen. Daarnaast proberen veel mensen ook geld te besparen door onder andere vintage te shoppen, producten te recyclen en energie te besparen. Zo zijn er nog veel meer bespaartips, waarmee je ook het milieu kan helpen.

Ook zijn mensen gedwongen meer bewust geworden toen de plastic zakken werden afgeschaft en zijn er mensen die zelf bewust zijn geworden door bijvoorbeeld documentaires over duurzaamheid en zonnepanelen te bekijken. Duurzaamheid is daarmee niet alleen de trend van nu, maar een trend die nog lang onder de aandacht van vele mensen zal blijven.